Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Teutoburgerwaldlauf (of hoe generaal Varus wraak nam)

door Ludo Abbink

De Teutoburgerwaldlauf is een boscross over 27.5 km. Nou is dit een speciale, want het is niet alleen de afstand, je overbrugt tegelijkertijd 500 meter hoogteverschil. Er kunnen ook afstanden gelopen worden van 5 km en 12 km. Het mooie aan deze loop is dat het relatief kleinschalig is - ongeveer 700 deelnemers aan de wedstrijdloop over 27.5 km. Je start in een klein dorpje tussen Lengerich en Bad Iburg aan de rand van het Teutoburgerwald. Ongeveer een uur voor de start kwam ik aan. Prima sfeer. Dorpsbewoners die taarten gebakken hebben voor de lopers, terwijl de bierstube - compleet met onvermijdelijke bratwursten - in gereedheid wordt gebracht. Net buiten het dorp zie je de bergen al liggen. Dan is het wel even slikken. Ik had er absoluut niet voor getraind. Gewoon enthousiast gemaakt door anderen en me opgegeven. Tja, dan moet je wel.

Bovendien leek het me leuk om op historische grond te lopen. In het jaar 9 werd de romeinse Generaal Varus in het teutoburgerwald - door een list - compleet in de pan gehakt door de Germanen. Drie legioenen met in totaal 20000 manschappen werden tot de laatste man toe afgeslacht. De romeinse Keizer Augustus had er nachtmerries van: "Varus, Varus, geef mij mijn legioenen terug!".

Op 21 oktober nam Varus wraak. Maar niet alleen op de Germanen.

De Teutoburgerwaldlauf is echt alleen maar klimmen, dalen, boomstronken ontwijken, over archeologen springen en medelopers passeren, danwel laten passeren. Het begint al na 2 km. Je gaat dan zo stijl omhoog dat alle lucht uit je longen verdwijnt. Dan is het een tijdje "gewoon stijgen en dalen", maar na een kilometer of 15 kom je bij een trap. Er komt geen eind aan. Bovenaan zag ik Varus. Hij lachte, nee, het was grijnzen. Varus keek en zag dat het goed was.

Bij km 22 is een verzorgingspost waar je chocoladedominostenen krijgt. Heerlijk als je er compleet doorheen zit. Het geeft je even moed, bovendien loop je een kilometer verder ineens op asfalt. Eindelijk! Maar dat asfalt loopt dan vlot twee kilometer lang stijl omhoog. Daar boven aangekomen stond Varus weer. Hij grijnsde niet meer, nee, hij schaterlachte. De laatste 5 kilometer is het voornamelijk dalen, maar dat is na dik twee uur lopen net zo vervelend als klimmen. De laatste kilometer is vervolgens nog vals plat omhoog.

Bij de finish zag ik Varus voor het laatst. Net voorbij de finish stond hij schuddebuikend van het lachen toe te kijken hoe ik uitgewoond op de stoep zat.

Ik heb werkelijk afgezien. En toch was het prachtig. Onderweg heb ik genoten van de natuur en het welverdiende biertje na afloop smaakt extra lekker met een bratwurst erbij. Ik kan deze loop iedereen aanraden die houdt van lopen in een mooie omgeving. Bovendien is de organisatie perfect voor elkaar. Om de 5 kilometer zijn er uitgebreide verzorgingsposten met als heerlijkheid natuurlijk de al eerder genoemde chocolade bij kilometer 22.

Volgend jaar ga ik zeker weer. Voor wie enthousiast is: ATC'75 uit Haren regelt ieder jaar een bus. Meestal is er wel een plekje vrij om mee te gaan. De Teutoburgerwaldlauf van 2007 wordt gehouden op zaterdag 20 oktober.

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer