Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Egostrelend lopen tijdens de Leekster Lenteloop

door Ludo Abbink

Het lijkt een wat rare titel, maar dit heeft alles te maken met de wijze waarop ik op zaterdag 21 maart de Leekster Lenteloop liep. Op 5 april hoop ik de marathon van Rotterdam te lopen. Na wekenlang gesukkel met mijn linkeronderbeen was ik sinds een week –en zeer pijnlijke sessies bij de fysio rijker- eindelijk pijnvrij. Tijdens de Leekster Lenteloop mocht ik dus niet meer echt hard lopen, maar zou een halve marathon in marathontempo voldoende moeten zijn.

Het weer was werkelijk prachtig om te lopen. Neem daarbij nog eens een prachtig parcours: eerst een rondje Nienoord en vervolgens twee ronden via Nienoord naar Midwolde en Lettelbert en weer terug naar de ingang van Nienoord. Al direct na de inschrijving trof ik meerdere Loopgroep-Zuidhorners. Bé, Rob en Geja waren zelfs lopend gekomen, zodat ze die dag op een totaal van 33km uitkwamen.

De lopers van de 5km starten eerst en vervolgens twee minuten later de lopers van de 12,8km en de halve marathon. Het voelt ontspannen om lekker achteraan in het startvak te hangen en rustig te starten. Vanaf het begin loop ik kilometertijden tussen de 4.45 en de 4.50 minuten. Ook dat voelt lekkerder dan bijvoorbeeld op een 10 kilometer de eerste kilometers in 3.45 te moeten lopen. Eigenlijk, bedenk ik nu, is hardlopen zonder oog voor snelle tijden een veel leukere benadering dan altijd maar proberen zo snel mogelijk te gaan.

Ik loop Frans achterop. Frans is gekleed in lange tight en loopgroep-Zuidhorn jasje. Het valt me mee dat hij geen muts op heeft. Na afloop vraag ik hem of hij het erg koud heeft gehad onderweg –ik loop zelf in korte tight en t-shirt- en heb het best warm onderweg. Bij deze dus de oproep om op de eerstkomende algemene ledenvergadering Frans te belonen voor al zijn inspanningen voor de loopgroep door hem 17 lange wollen onderbroeken cadeau te doen. Hij zal ze zeker gebruiken. :-))

Even later haal ik Evelien? van loopgroep Roden in. Zij loopt vandaag ook lekker op een ontspannen tempo. Zo kom ik nog wat bekenden tegen. De afgelopen maanden heb ik steeds de gezamenlijke duurlopen voor de Rotterdam marathon bij Groningen Atletiek gelopen. Die rustige duurlopen zorgen ervoor dat je je netwerk van bekende lopers flink uitbreid. En bovendien is samen lopen vooral erg gezellig.

Goed, na een kort rondje van ongeveer 5 kilometer gaan we dus door voor twee langere rondes. Het parcours is prachtig. Wat dat betreft raad ik iedereen aan om deze loop eens uit te proberen.

Wat erg egostrelend werkt –daar komtie- is dat als je achterin start, je eigenlijk de hele tijd mensen aan het inhalen bent. En daardoor heb je het gevoel dat je heel hard loopt. Tel daarbij op dat ik voor mijn doen rustig loop en dus alleen maar mensen inhaal die het zwaar hebben. Ook dat sterkt mijn ego. Had ik ook wel even nodig na al dat gesukkel met mijn linkerbeen.

De support onderweg is ook goed geregeld. Stien staat met een camera ter grootte van lanceerinstallatie klaar om iedereen op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik heb het resultaat ervan nog niet gezien, maar ik vermoed dat ik beter op de foto sta dan als ik weer eens tot het gaat ben gegaan. Vorig jaar trof ik bij toeval een close-up foto van mij aan het eind van een 10 kilometer. Nou dan hoef je de eerste tijd even geen foto’s van jezelf te zien. Om jullie een impressie te geven: holle ogen, verkrampte kaken en slijm op plekken waar je dat van een volwassen vent liever niet ziet.

De finish is in zicht. Geen eindsprint, maar gewoon lekker naar de finish lopen. De organisatie liet bij de inschrijving al weten dat de herinnering na afloop bij de inschrijfplek kon worden opgehaald.

Nou ja, herinnering….. de prachtige onderzetters (maar liefst 4!) van autobedrijf Tjeerdsma (zie verslag Anna van de Oudejaarsloop) waren al werkelijk het einde, maar deze herinnering overtreft tot nu toe alles. Bij thuiskomst heb ik onmiddellijk de tegels uit ons toilet gesloopt. Vanaf nu is er een prominente plaats voor de tegel die mij vertelt dat er op 21 maart 2009 een Leekster Lenteloop was.

Het was weer mooi. Op naar Rotterdam!

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer