Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Ik doe het niet...

door Jodi Kremer

Nee, ik ga het niet doen. Ik hou het lekker voor me zelf. Vaak als iemand ergens een leuke loop heeft gelopen onder perfecte omstandigheden, dan wordt er afgesloten met een opmerking in de trant van: als je echt eens ergens een leuke marathon wilt lopen, dan…..”. Ik doe het niet!!!

Afgelopen weekend was ik in Ieper voor de “In Flandres Fields-marathon”, een marathon met Nieuwpoort als startpunt en finish 42 km verderop in vestingstad Ieper. In de streek waar doorheen wordt gelopen loopt het riviertje “de IJzer” prachtig meanderend door een rustiek boerenlandschap. Grote delen van de loop gaan langs of over de IJzerdijk. Maar ach, bij ons loopt ook een kanaal en stinkt het ook naar koeiestront als de boeren van hun mest af moeten. Wij kunnen in de Slachtemarathon ook over een dijk lopen. What’s new?

Iedereen kent natuurlijk de “Slag bij Nieuwpoort”, de massale veldslag waarbij in 1600 het Spaanse leger door Maurits werd verslagen. Velen weten dat er in WO1 honderdduizenden doden vielen in het gebied langs het ijzer. Ergens halverwege het parcours van de marathon staat een monument op een plaats waar veel soldaten in loopgraven zijn omgekomen. Het wordt de Dodengang genoemd en is het laatste stukje front uit WO1. In Ieper (dat de koningin van de Westhoek wordt genoemd) wordt dagelijks een korte herdenking gehouden voor alle gevallen soldaten uit de WO1. Ditzelfde Ieper is in de WO2 volledig plat gebombardeerd, maar daarna met herstelgelden ook weer volledig in de oude stijl opgebouwd, waarbij nauwelijks te zien is dat echt alles volledig plat lag. Maar ach, kun je schouderophalend denken, blijkbaar hadden ze niet de fantasie om er wat nieuws van te maken. Dus waarom niet weer de enorme kerken en de schitterende “Lakenhal” weer opbouwen. Waarom niet de stadswallen van circa 16 meter hoog en met een breedte waardoor er een compleet park op past weer in oude luister herstellen?

Ik wist van een vorige keer dat op een kilometertje van de finish in het hart van Ieper een bespottelijk goedkope camping ligt. 2 jaar geleden volledig opnieuw ingericht tegen de plaatselijke (ook totaal vernieuwde) atletiekbaan aan. Goed, dat geeft op zaterdagochtend enig geluidsoverlast (waarom hebben trainers toch altijd van die schelle fluitjes????), maar wat wil je voor een tientje per nacht? Ik ga jullie niet vertellen hoe heerlijk het was om na de marathon op de camping bij 30 graden (minimaal) heerlijk in de schaduw te zitten en na een dutje in een geanimeerd gesprek te verzeilen met een Engels echtpaar die blij waren dat ze ook even konden praten (onder het genot van door hun bereidde “English tea”) met iemand die niet naar Ieper kwam om te herdenken. Ik denk er niet aan en ik pieker er niet over. Ik hou dit lekker voor mezelf.

Ach ja, een marathon kun je bij ons ook lopen. Ze zijn allemaal 42,2 km. Waarom zou je helemaal naar België rijden?

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer