Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Mijn eerste crossloopjes van het seizoen

door Peter Disseldorp

Het crossseizoen is weer begonnen. Sommige lopers vinden crossloopjes niks. Andere lopers vinden het juist leuk, want je loopt door de natuur en het is afwisselend. Ik behoor tot de laatste categorie lopers. Zaterdag 1 november heb ik meegedaan aan de Boerbosloop in Rolde. Dit is de eerste cross van het Geopark Hondsrug Crosscircuit. Dit circuit bestaat 5 crossen met de eerste cross in november en het eindigt in maart met een cross in Grolloo. De Boerbosloop is een cross over 7 km, maar verdeeld in 5 ronden. Nu ben ik meestal niet zo voorstander van zoveel rondjes, want ik raak tijdens het lopen vaak de tel kwijt. Ik had dit vooraf niet gezien, maar ik was al in Rolde en dan ga je gewoon lopen. Spijt heb ik niet gehad, want het was een afwisselend parcours in het Boerbos, met een paar honderd meter na de start enkele kleine heuveltjes. Daarna volgde een stukje heide en daarna bos. De tijdregistratie was handmatig, maar dat maakt voor een cross niet uit. Anders dan op de weg zijn tijden van andere crossloopjes niet of nauwelijks te vergelijken.

Een week later deed ik mee aan de Vollemaansloop in Eelde. Dit is een cross georganiseerd door de hardloop- en wandelclub van Verslavingszorg Noord Nederland op het terrein Hoog Hullen in Eelde. De cross wordt georganiseerd in de week dat het volle maan is. De oorzaak van mijn deelname was het enthousiasme van Lies, toen zij mij tijdens de training vertelde over de loop. De dag na de training heb ik mij gelijk ingeschreven en er geen rekening meegehouden dat in hetzelfde weekend op zondagochtend ook een crosstraining werd georganiseerd. Zaterdagavond 8 november was er geen bewolking en de temperatuur was omstreeks 13 graden, dus prima weer voor een loopje. Op de toegangsweg van het terrein Hoog Hullen kon je de auto parkeren en in het statige herenhuis was het mogelijk om je om te kleden. Buiten waren er een tweetal tenten opgesteld en was het hout in enkele vuurkorven aangestoken. Koffie en thee waren gratis verkrijgbaar en het was gezellig druk. Het parcours was een ronde van 5,275 km en je kon maximaal 8 ronden lopen. Het parcours is gedeeltelijk verhard, maar het andere deel zijn bos en karrenpaden. De start was om 20:00 uur en dan is het al zo donker dat zonder verlichting de paden niet meer te zien zijn. Het parcours wordt daarom aangegeven door kleine witte en rode ledlampjes. Voor eventuele verlichting van het pad moet je zelf zorgen. Ik had een simpel hoofdlampje gekocht (Action) en dat voldeed prima. Sfeer voorafgaand en na de loop is zeer ongedwongen. Het is een fantastische ervaring om in het donker door bos en velden te lopen. Onregelmatigheden op het pad zijn ook met een hoofdlamp moeilijk te onderscheiden. Gelukkig waren de paden droog en hard en dat maakt het eenvoudiger om op de been te blijven en niet uit te glijden. De eerste ronde was het behoorlijk druk, maar de tweede ronde heb je alle ruimte. Ik heb het beperkt tot 2 ronden, vanwege de crosstraining de volgende ochtend. Deze loop is zeker een aanrader.

Zon 12 uur na de Vollemaansloop stond ik in het stadspark voor de eerste crosstraining van Dirk. Buitenom de vele lopers van loopgroep Zuidhorn, waren er ook veel lopers van loopgroep Hoogkerk. Het was prachtig weer om te lopen, vrijwel windstil en een zonnetje. Dirk ging in het begin van de training door een drassig veld, waarschijnlijk om ons te laten wennen aan natte voeten. Zijn advies was om op zon drassig veld op je voorvoeten te landen en je benen flink op te trekken. Denk aan het paard Salinero van Anky Grunsven tijdens een kuur en op die wijze liepen wij over het veld. Daarna volgde nog een warming-up met een plankoefening voor het verstevigen van de buik- en rugspieren. Toen kregen we op verschillende plekken in het park oefeningen om heuvels op- en af te lopen. Tijdens de training zagen we nog vele andere lopers en loopgroepen in het park, maar de ruimte is groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen. Voor je het weet is zon training op afwisselend terrein al weer over. Na nog een groepsfoto door Dirk, gingen we weer terug naar Zuidhorn. In het tweede weekend van december volgt de tweede crosstraining.

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer