Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Adventurerun Ameland 14 december 2013

door Peter Disseldorp

Ik had van onze razende reporter, Lies, de kaart over genomen van de halve marathon op Ameland. Lies zou vanwege een blessure de 10 kilometer gaan lopen. Helaas bleek ze vlak voor de Adventurerun een dusdanige blessure opgelopen te hebben, dat ze de 10 km niet meer kon lopen en zelfs het weekendje Ameland had afgezegd. Tja, en dan heb je niet alleen een startbewijs overgenomen, maar krijg je ook de taak als razende reporter mee.

Ik kon met Kees Afman meerijden en toen ik zaterdagochtend in de regen naar Kees fietste leek het een regenachtige dag te worden. Kees had met Lianne, van loopgroep Bedum, afgesproken om haar te hazen bij haar eerste halve marathon en ging vandaag ook Hyacinth Richardson begeleiden. Voor degene die Hyacinth niet kennen: Hyacinth is blind en loopt met een begeleider die hij vasthoudt met een koordje. Hij loopt regelmatig wedstrijdjes en is dan ook zeer bekend in de loopwereld. Na Hyacinth in Groningen te hebben opgehaald gingen we op weg naar de boot. Daar troffen we nog Janneke en Eric uit Zwolle, die ook de halve marathon gingen lopen.

De boot was vol met lopers, maar we konden nog een vrije tafel vinden. Het was een gezellige bedoening aan boord. Het gesprek aan onze tafel ging vooral over Sjaak. Sjaak is een goede loper en zou ook meedoen met de Adventurerun, maar was vanwege een verkoudheid thuisgebleven. Ook de lopers uit Zwolle kende Sjaak goed. Sjaak belde/appte en werd goed ge´nformeerd over de aanstaande loop, maar genoeg over Sjaak die toch niet kwam. We hadden de boot van 10:30 uur uit Holwerd dus we waren ruim op tijd voor de start om 13:45 uur. Het was gelukkig droog geworden en er scheen zelfs een lekker zonnetje een klein briesje.

In een kroeg in Nes nog wat gedronken en daarna op ons gemak naar de sporthal om daar om te kleden. De start/finish is op korte afstand van de sporthal en omstreeks 13:15 uur zijn we naar de start toegelopen. Bij de startvakken stond Lianne op Kees te wachten. Tijdens het wachten en inlopen was Harm Noor, de speaker, onvermoeibaar bezig om het publiek te voorzien van informatie. Het meeste ging aan mij voorbij, totdat hij aangaf dat het nog enkele minuten voor de start was. Eric en Janneke liepen in het startvak naar voren. Kees en Hyacinth stonden samen met Lianne enkele meters voor mij. Ik had mij voorgenomen om rustig te lopen om omstreeks 1:55 uit te komen, maar dit liep anders.

Na de start rende we door de straten van Nes en al snel gingen we het bos en duingebied in. Na drie kilometer volgde het strand. Het was laagwater en er was voldoende hard zand om over te lopen. Na de kustmarathon met alleen mul zand een prettige ervaring. Na ongeveer 1,5 kilometer over strand weer de duinen in. De 10 kilometer route scheidde zich hier van de halve marathon en na een halve kilometer weer terug naar strand. Door de grote zandafslag van de afgelopen storm was de duinafgang heel steil. Kees en Hyacinth liepen voor mij en ik dacht, als dat maar goed gaat. Gelukkig ging het goed. Kees waarschuwde Hyacinth en mede door zijn uitstekende co÷rdinatie en evenwichtsgevoel bleef Hyacinth overeind. Het werd op strand door de zon en het windje mee lekker warm. Het was echt genieten en in een tempo van ongeveer 5min40 liepen Kees, Hyacinth, Lianne en ik over het strand. Na ongeveer 8,5 km gingen we de duinen in. Lianne kreeg in de duinen een dipje. Kees en Hyacinth liepen enkele tientallen meters voor ons, dus bleef ik bij haar. Ik vond het wel een rustig tempo en gezellig om met haar te lopen. Bij de drankpost stonden Kees en Hyacinth op ons te wachten. Het tempo werd daarna iets lager, ongeveer 6min10, een mooi tempo voor een eerste halve marathon.

Ik was nog nooit op Ameland geweest en ik genoot van de prachtige omgeving. We liepen nog een stukje door het duingebied wat naar de wadzijde over gaat in een vlakke polder. Natuurlijk speelde het mooie loopweer ook een grote rol. We gingen onder langs de waddendijk terug in de richting van Nes. Dit was pal in de wind en dan merkte je goed dat het half december is. De wind was koud en mijn rode jasje en handschoenen, die ik op strand uit had gedaan, gingen weer aan. Ik liep nog steeds naast Lianne in een rustig tempo van ongeveer 10 km/u en Kees en Hyacinth liepen een tiental meters voor ons. Na 17 km kwamen een aantal heren achter ons lopen, want ze vonden ons tempo prettig constant. Ik probeerde hun nog te bewegen om voor ons te gaan lopen om Lianne uit de wind te houden, maar daar trapte ze niet in. Blijkbaar liepen ze op hun max en waren ze blij om achter ons te kunnen blijven.

We kwamen door het dorpje Buren, waar publiek en een muziekband stond om ons aan te moedigen. Na Buren is het nog een klein stukje naar Nes en Harm Noor, de speaker, was hier goed te horen. Een paar honderd meter voor de finish versneld en Lianne kwam mee en perste er nog een flinke eindsprint uit. In 2uur en 9 minuten kwamen we over de finish, toch een goede tijd voor een eerste halve marathon.

Als herinnering kregen we een functioneel shirt met lange mouwen. Ondanks dat er bij inschrijving om je maat werd gevraagd waren er alleen nog shirts in de maat XXL en voor die maat moet ik nog erg veel groeien. Op weg naar de sporthal kwamen we Allard, Janneke en Eric tegen die de boot van 16:30 uur ging halen. We hebben nog getracht die ook te halen, maar dan hadden we onze PR op 2 kilometer toch met 200 % moeten verbeteren. Dus maar even in het restaurant aan de haven wat gedronken en de volgende boot van 17:30 uur genomen. Het was een gezellige dag en een mooie loop.

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer