Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Zevenheuvelenloop, Nijmegen 15 november 2009

door Peter Disseldorp

Ik heb dit jaar voor het eerst meegedaan aan de bekende Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Dit is een loop van 15 km over 7 heuvelen met een hoogte verschil van ongeveer 75 meter. De start en finish zijn op de Groesbeekse weg in Nijmegen. De loop werd dit jaar voor de 26e keer georganiseerd en er deden ongeveer 24000 lopers aan mee. De inschrijving werd op 20 juni geopend en sloot 19 oktober, toen de limiet van het aantal lopers was bereikt.

De Zevenheuvelenloop is bekend om zijn vernieuwende ideeën. Zo was de loop in begin jaren negentig de eerste loop met de Championchip. Dit is de bekende gele ring die je op de schoen ziet van veel hardlopers. De Championchip wordt bij veel loopevenementen gebruikt voor de tijdregistratie. De Zevenheuvelenloop maakt ook gebruik van een zogenaamde zandlopersstart en by-pass startvakken. Een zandlopersstart houdt in dat de brede stroom lopers vlak voor de start wordt afgeknepen naar een paar meter breed. Zo wordt de drukte op het parcours verminderd en ontstaat er meer loopruimte. Vanwege de vele lopers en de zandlopersstart finishen de eerste lopers als andere lopers nog moeten vertrekken. Om dit in goede banen te leiden heeft men een aantal by-pass startvakken gecreëerd. De normale startvakken liggen achter de start- en finishlijn. Dit gebied moet echter binnen 40 minuten leeg zijn, omdat dan de eerste lopers de 15 km hebben afgelegd en finishen. De by-pass startvakken liggen in de zijstraten van het startgebied en komen na ongeveer 100 meter op het parcours midden tussen de tribunes.

Zondag 15 november was het dan zover. Met een aantal collega’s van het werk en vele andere hardlopende Groningers stonden we op het centraal station in Groningen gereed voor vertrek naar Nijmegen. Het vervoer per trein wordt door de organisatie van de Zevenheuvelenloop flink gestimuleerd. Bij de inschrijving kan je voor gereduceerd tarief een treinkaartje kopen. Koop je die niet en heb je geen treinabonnement en woon je buiten de regio, dan zijn de inschrijfkosten hoger. Het effect van deze maatregel is een trein vol met gezellige lopers. Vooraf was al bekend gemaakt dat we, vanwege werkzaamheden, ook een busritje moesten maken tussen Hoogeveen en Meppel. Het spoorvervoer moest helaas zijn reputatie waarmaken en voegde er nog een wisselstoring bij Beilen aan toe. Gelukkig was mijn collega (Jean Paul) in Assen ingestapt en had hij de auto bij het station staan. Met vijf lopers in een kleine auto zijn we naar Meppel gereden om daar de treinreis naar Nijmegen te vervolgen.

Met 45 minuten vertraging arriveerden we in Nijmegen, maar gelukkig nog ruim op tijd voor de start. Het startgebied is op loopafstand van het NS station en omkleden was mogelijk in de diverse parkeergarages van bedrijven. De parkeergarages zijn alleen toegankelijk voor deelnemers en je tas kon je in de garage laten staan. Je laatste kleding zoals een windjack kon je in de garderobetenten voor de startvakken afgeven.

Ik stond samen met Jean Paul in by-pass startvak 1. Na het startschot voor ons vak duurt het, mede vanwege de zandlopersstart, enige tijd voor we kunnen gaan lopen. Eenmaal op het parcours krijgen wij een geweldig applaus van de toeschouwers op de tribune. In mijn ooghoeken zie ik nog net aan de andere kant van de straat Tirunesh Dibaba op weg naar een wereldrecord gaan. Het applaus was waarschijnlijk niet voor ons, maar toch ……een aparte gewaarwording.

De eerste 5 km van het parcours gaan voornamelijk omhoog met een enkele korte afdaling om dan weer omhoog te gaan. We doen het rustig aan om niet stuk te gaan.

Ondanks de zandlopersstart is het erg druk en moet ik blijven laveren tussen de langzamer lopers. De startvakken worden ingedeeld op de verwachte eindtijd, maar misschien moet ik een volgende keer een optimistische eindtijd opgeven in plaats van een realistische. Ik kan in ieder geval nog wel genieten van de prachtige natuur en de vergezichten. Het is toch wel anders dan hier in het platte Groningse land. De hele 15 km blijft het een grote rij aan lopers en je moet oppassen dat je niet op de hielen trapt van je voorganger. Jean Paul denkt de oplossing gevonden te hebben en gaat op het naast gelegen fietspad lopen. Het is daar veel minder druk, maar even later ben ik blij dat ik hem niet gevolgd ben. Het fietspad volgt de natuurlijke kromming van de heuvel en gaat zeker zo’n 10 meter hoger dan de weg. Hij komt bij de eerste mogelijkheid weer terug op de weg. In de afdalingen gebruikte ik de “plantsoenlooptactiek” van Ludo Abbink hetgeen staat voor: jezelf als Mad Max naar beneden storten. Vanwege de drukte lukt dit niet altijd even goed en moet ik soms vol in de remmen om botsing met een andere loper te voorkomen.

De laatste 2,5 km is een lange afdaling en gaat de snelheid iets omhoog. Na 1 uur 17 minuten en 25 sec kom ik samen Jean Paul over de finish. De eerste 5 km liepen we in 26 min 58 sec het middenstuk in 25:52 en de laatste 5 km 24:35. Al met al ben ik tevreden en na een drankje en een hapje met de verzamelde collega’s gaan we met de trein terug.

Mijn indruk van Zevenheuvelenloop: een parcours dat door een prachtig heuvelachtig gebied gaat, een perfecte organisatie, maar het is erg druk. De volgende keer sta ik vooraan in het startvak of ben ik bij de inschrijving optimistischer qua eindtijd.

 


voor het laatst gewijzigd op 2020-03-25 19:54:17 Privacy & Disclaimer