Nieuws
Welkom
Clinic
Uitslagen
Verslagen
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Lidmaatschap
Links

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Een marathon lopen: ik kan het nog.

Enschede Zondag 14 april 2019

door Philip Elsinga

Nadat ik 8 jaren geleden voor het laatst een marathon had gelopen, vanwege allerlei blessures aan rug een voetpezen, dacht ik aan het einde van 2018: laat ik het eens anders aanpakken door ruim binnen mijn grenzen te gaan trainen om overbelasting (pezen bij de voet voornamelijk) te voorkomen, en voldoende herstel te nemen na een lange duurloop. Dit was de valkuil van vorige voorbereidingen waarbij ik voortijdig strandde in een poging om weer een marathon te gaan lopen... Als ik de voorbereiding door zou komen zou ik de Enschede Marathon kunnen lopen op 14 april. Je kunt daar zelfs op de ochtend zelf inschrijven, dus geen druk vooraf ...

Naast de 4 Road to Rotterdam trainingslopen (20, 25, 30 en 35 km) en de 30 van Schoorl deed ik geen langere duurlopen dat 21 km, en nam ik 3-4 dagen herstel aan.

Een hele mooie bijkomstigheid was dat ik bij de opening van Sportmassage Michael van Agteren een gratis massagebeurt had gewonnen. Dus meteen op zaterdagmiddag na de lange duurloop weer nieuwe benen halen bij Michael. Dit beviel dusdanig goed dat ik dat ben blijven doen bij de 30 en 35 km en nog een laatste massage 3 dagen voor de marathon.

Uiteindelijk op 14 april fris aan de start in Enschede. Het weer was perfect: 8 graden, weinig wind en een uitbundige zon. Wat wil je nog meer. Ik had me voorgenomen mee te gaan lopen met de pacergroep van 3h45. Ik dacht dat het moest kunnen (mijn vorige PR stamt uit 2010 (Berlijn) 3h47), want in Schoorl had ik door ontspannen lopen mijn 30 km PR op 2h38 staan en dat doorgerekend zou je op 3h45 moeten kunnen uitkomen.

De Enschede Marathon liep lekker. Willie was mee op de fiets om mij aan te moedigen en om gelletjes te geven, het weer zat mee. De pacers liepen ongelijkmatig maar met 1 pacer was er een klik. De eerste ronde was erg gezellig (halve marathon tijd in 1h49) omdat toen ook de nog de halve marathonlopers in de koers zaten (duizenden lopers), bij de tweede helft werd het aantal teruggebracht naar een aantal honderden marathonlopers. Gelukkig was er nog steeds veel publiek langs de kant. Bij het 30 km punt passeerden we in 2h36, daarna voelde mijn linker bovenbeen een beetje alsof iemand steeds harder op mijn been ging drukken in een poging er een spijker in te krijgen. Maar ik nam me voor: blijf ontspannen lopen en geef nu niet op !!!

Bij 35 km hield het genieten op en mocht ik van mezelf niet zeuren. De wetenschap dat als ik mijn snelheid kon blijven houden ik een PR zou halen, motiveerde mij genoeg om door te zetten. De laatste 2 km door het centrum van Enschede met volle terrassen en muziek gaven vleugels en bij de eindstreep 3h44 geklokt was de PR een hele mooie beloning ! Superblij !!

Het herstel na de marathon ging goed, uiteindelijk ook nog even weer nieuwe benen gehaald bij Michael omdat het linker bovenbeen nog steeds gevoelig was.

Nu kan ik terugkijken op en mooie periode, en wie weet volgt er meer.

 
voor het laatst gewijzigd op 2019-10-17 16:43:35 Privacy & Disclaimer