Nieuws
Over ons
Loopclinic
Trainingen
Duurlopen
Loopagenda
Contact
Ledeninformatie
Sociale Media

 

Alleen voor leden:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Kees gaat de Comrades marathon lopen

Kees is al enige maanden in voorbereiding voor de Comrades marathon. Ik was benieuwd wat Kees beweegt om zoiets te gaan doen, hoe is zijn voorbereiding en wat zijn de ervaringen tot nu toe. Kees was bereidt om mijn vragen te beantwoorden en in overleg met hem hierbij de weergave.

Vooraf heb ik enige informatie opgezocht over de Comrades Marathon. De Comrades marathon is een ultrarun van ongeveer 89km en vind jaarlijks omstreeks juni plaats in Zuid-Afrika. Het is de oudste ultrarun in de wereld en de eerste editie was in 1921. De route is het ene jaar van Pietermaritzburg in het binnenland naar Durban aan de kust en wordt de Down-run genoemd. In het andere jaar loopt de route omgekeerd (Durban - Pietermaritzburg) en dat wordt de Up-run genoemd. Dit jaar wordt de Down-run gelopen. De start is op ongeveer 700m boven zeeniveau en na het hoogste punt op 810 meter hoogte gaat het op en neer maar gestaag naar beneden. Het profiel staat hieronder:

Iedereen boven de 20 jaar, die een marathon binnen de 5 uur kan lopen mag meedoen. Het maximale aantal deelnemers is gesteld op 20.000 en men mag 12 uur over de route doen. Het aantal finishers was vorig jaar 13.851 en de winnaar deed er 5 uur en 35 minuten over. Dit jaar wordt de Down-run versie gelopen op 10 juni

Waarom wil je een ultra-loop lopen en waarom specifiek de Comrades en niet eerst een ultra-loop in NL of EU?
Tja....waarom een ultra-loop, na vele marathons te hebben gelopen was ik toe aan een nieuwe uitdaging onder het motto "niet omdat het moet, maar omdat het kan". Natuurlijk blijft ook een marathon een mooie afstand om te lopen, maar ik wilde nog een keertje een enorme uitdaging aangaan, dus kwam ik bij de "ultra" uit.
De Comrades is een van de oudste ultra-lopen en heeft een mooie geschiedenis. Het heeft in Zuid-Afrika de zelfde status als hier in Nederland de Elfstedentocht. Vorig jaar heb ik mijn eerste ultra in Winschoten gedaan namelijk de 50 km versie, dit als probeersel of ik het wel leuk zou vinden...dus de Comrades is niet mijn eerste ultra-loop.

Wanneer ben je op het idee gekomen om mee te doen en hoe/wanneer ben gestart met de voorbereiding?
Zoals gezegd was ik al een tijdje bezig met wat andere uitdagingen, zo hebben Arend Jan en ik een tijdje triatlon-trainingen gedaan, maar dat was niet helemaal mijn ding. Al zoekende begin je steeds meer en langere afstanden te lopen en komt de ultra-loop om de hoek kijken. Toen ik in 2017 na de Vuurtorenloop (op de boot van Vlieland naar Harlingen) een oud-klasgenootje tegenkwam en ze me vroeg of ik nog speciale doelen had en ik vertelde dat ik ooit nog wel eens de Comrades zou willen doen vertelde zij dat zij dat ook van plan was....dus daar is het plan ontstaan.
Zij kende inmiddels al een goede coach (Johan Boonstra) om de trainingen te begeleiden en dus zijn we in oktober 2017 gestart met de voorbereiding bij deze coach. Dit had helaas tot gevolg dat ik het training geven een tijdje moest overgeven aan andere trainers wat ik wel jammer vond.

Toen we daadwerkelijk begonnen met het trainingsschema kwam ik er achter dat er ook geen training overgeslagen kon worden dus dat ook alles wijken moest voor de Comrades....

Krijg je begeleiding en hoe gaat dat in zijn werk?
Johan Boonstra van "Sportvision" in Gasteren is dus mijn hardloopcoach en maakt mijn trainingsschema aan de hand van inspanningstesten en bloedwaarden gemeten tijdens deze testen. Ook alle gegevens die hij na elke training krijgt, vormen de basis voor het trainingschema en indien nodig wordt het schema bijgesteld.

Zo kan het zijn dat ik soms op tempo's lopen moet, waarvan ik denk dat het niet kan en als ik hem er over bel moet hij heel hard lachen en vertelt me dan dat ik deze tempo's al tijden loop zonder dat ik dat door heb...

Waaruit bestaat jouw trainingsschema, hoeveel keer train je, is het veel duurloop/ interval en met welke tempo's?
Het is heel afwisselend met veel interval maar ook veel langeduurlopen en tempolopen met daarbij Core-stabilitytrainingen (heel belangrijk), maar ook fietsen of spinning ter afwisseling.

Er zijn zware trainingsweken maar ook rustweken bij en er wordt langzaam naar een steeds hoger niveau gewerkt.

Gemiddeld genomen is het op een zondag een langeduurloop, maandag herstelloop of interval, dinsdag circuittraining (in fitnessruimte alle spiergroepen trainen), woensdag interval of langeduur-tempoloop, donderdag fietsen of spinning, vrijdag rust en zaterdag interval.

Is het alleen lopen of doe je ook andere soort trainingen?
Het is gelukkig niet alleen maar hardlopen dus, hoewel dat mij het beste ligt.

Vooral het fietsen of spinning vind ik niet echt leuk maar wel nuttig dus dan doe ik het maar, en circuittraining zie ik als een rustig avondje, dus wel fijn als afwisseling.

Hoeveel tijd ben je nou per week gemiddeld kwijt?
Dat verschilt per week, maar ik denk dat ik op dit moment een 18 uur per week train (zware week) maar volgende week misschien 8 uur. Toch ben je er wel veel mee bezig ook al zit je in een rustweek.

Hoe vind Antoinette dat vele lopen?
Laat ik het kort houden, ze is er HELEMAAL KLAAR MEE!

Ondanks dat ze het absoluut niet meer leuk vind en ik etentjes afzeg en op feestjes eerder naar huis wil, omdat ik de volgende dag weer vroeg ga trainen steunt ze me wel. Ze fietst zelfs af en toe mee bij een intervaltraining en volgens mij is ze ook wel een beetje trots op me.

Wat ze niet leuk vind is, dat alles wijken moet voor dat hardlopen. En dat ik nu te mager word, vindt ze ook niet geweldig.

Blijf je een ultraloper en wordt je lid van de 100 marathon club Nederland of is dit een eenmalig uitstapje?
Ik weet het nog niet. Ik merk dat ik nu in de laatste periode voor de grote dag zit, ik ook een beetje moe wordt van al dat trainen en dat het wel heel veel inspanning en discipline kost.

Na de Comrades kan ik daar een beter antwoord op geven denk ik. Na mijn eerste marathon, zei ik tenslotte ook dat het de laatste zijn zou......

Kunnen wij je op 10 juni online volgen?
Geen flauw idee, ik denk het wel maar hoe? Daar heb ik geen verstand van.

Wil je verder nog iets kwijt?
Nou eigenlijk alleen maar dat iedereen op zijn of haar eigen niveau trainen en van het lopen genieten moet. Maar vooral ook dat als je een doel hebt je er voor moet gaan en het niet moet uitstellen totdat het misschien te laat is.

 










Privacy & Disclaimer voor het laatst gewijzigd op 2020-11-12 20:43:29